На 18 април премиерот на Албанија, Еди Рама, уште еднаш изјави за можно обединување со Косово. Во 2015 година тој го нарече „неизбежен“ процесот на формирање на единствена албанска држава.

Причините за ваквите изјави се очигледни. Албанија е една од најсиромашните и криминализира држави во Европа. Во 2014 година Тирана доби статусот на кандидат за полноправно членство во ЕУ, а нејзините граѓани – правото на безвизно патување во земјите од Шенген зоната за период до 60 дена со туристичка цел. Само дека од тогаш досега така и не се случи никаков напредок во односите, и виновни за тоа се и двете страни.

Од 2014 година во ЕУ паралелно течат неколку процеси кои влијаат на проширувањето на ЕУ во насока Албанија по негативен начин. Прво, тоа е кризата на ЕУ и драстичното проширување на просторот на евроскептицизмот како политичка појава. Второ, меѓу евроскептиците станаа доста популарни десничарските и ислjамофобските идеи. Во Албанија формално мнозинството од населението исповеда исламот, иако повеќе световни луѓе од Албанците е тешко да се најде.

Всушност здружувањето во културен план веќе се случило. Албанците не доживуваат особени проблеми да патуваат меѓу Албанија, Косово и Македонија.

Ако обединувањето на Албанија и Косово, сепак, се состои, за меѓународното право тоа ќе биде многу непријатен инцидент. Фактички ќе се случи повторување на историјата со Крим – една држава прибира територија од друга. Ако обединувањето биде признаено од страна на ЕУ и САД, тогаш правдата ќе бара признавање на Крим во рамките на Русија, а Северен Кипар ќе се приклучи на Турција по истата шема. Само дека противниците на здружувањето во дадениот случај се далеку повеќе од неговите приврзаници.

И само дека главни противници на здружувањето се сосема не моќни надворешни сили. Обрнете внимание, на повикот на Еди Рама не одговорија косовските Албанци! Тие се чувствуваат прекрасно под американското крило и воопшто не се подготвуваат да делат со своите браќа приходите од бројни нелегални бизниси. Нив целосно ги уредува можноста да откупуваат во Албанија скапи недвижности на брегот на морето, да се женат за убави и скромни девојки и да инвестираат понекогаш во различни полулегални и поврзани со морето проекти, колку свое море Косоварите немаат.

Александар Сотниченко, Haqqin.az


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO