bloggif_58e247587bab5Денес 19 јануари илјада деветстотини дваесет и деветта година, бугарите, родум од Дебарскиот округ, кои останале на територијата на Албанското кралство: Голо-Брдо и Поле, а живеат во ст. Софија, основаа друштво под име:“ Св. Јоан Крстител“.

А. Цел

Чл. 1. а) Да држи писмена и лична врска ко родните огништа;

б) Да даде морална поддршка на Бугарите што живеат таму;

в) Да дава материјална поддршка на училиштата и црквите;

г) Да испраќа: учебни помагала научни и корисни книги за учениците и училиштата; црковни предмети и свештенички одежди, за свещениците и црквите;

д) Собирање материјали од минатото на овие подобласти.

Комисија: Председател: В. Христов; Потпредседател: Н. Дуков; Секретар: Д. Илиев; Касиер: Н. С. Христов; Член : С. Стаматов;

Списокот на присутните членови во основачкото собрание на друштвото „Св. Јоан Крстител“ се одржа на 16.II. 1929 година: Стамат Стаматов, Димитар Илиев, Недан Дуков, Дојчинъ Дуков, Андреја Бисов, Вело Христов, Нове Христов, Тодор Иванов, Божил Рокоманов, Вело Димитров, Нове Георгиев, Трпе Неделков, Андон Василев, Никола Јанков, Крсто Велов, Борис Стојанов, Борис Бисов, Харалампиј Иванов, Спас Иванов, Русе Крстев. “

Извор: скенирано од оригинал

Автор: Друштво на Бугарите од Дебарскиот округ, Голо Брдо и Поле (од 1925 година во Албанското кралство),кои  живеат во Софија.

За да го прочитате уставот во оригинал притиснете тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO