Викендов избувна криза меѓу Турција и Холандија, откако холандските власти одбија да им дозволат на турски министри да говарят на митинг во Ротердам, на кој министрите се подготвуваа да ги повикаат Турците зад граница да гласаат за одобрение за новиот устав на Турција на референдум на 16 април.

Јавно заради спорни прашања околу допуштањето холандските власти не им дозволија на турските министри да се обратат на митингот, навреда, на која претседателот на Турција Реџеп Таип Ердоган реагираше остро. Толпи одржаа антихоландски митинзи пред холандските дипломатски згради, некој го издигна турско знаме над холандскиот конзулат во Истанбул, владата на Ердоган јасно стави до знаење дека не е подготвена холандскиот амбасадор – кој беше надвор од Турција во моментот – да се врати во Анкара и сега Ердоган побара од Холанѓаните да му се извинат писмено.

Ердоган отиде и понатаму и спомена дека Холандија е слична на нацистичка Германија, љубопитна споредба на позадината на неодамнешната кампања на етничко чистење на Турција, репресиите против медиумите и масовното лишување од слобода на лидери на граѓанското општество и новинари.

Најмногу ироничен, сепак, е фактот дека Ердоган jа зеде на нишан Холандија, земја која постојано покажувала дека сака да ја затвори устата на критичарите на политичкиот ислам во името на општата хармонија.

Како може најдобро да биде разбрана најновата дипломатска криза во која Турција сега се наоѓа? Едноставниот факт е дека кризата нема речиси никаква врска со Холанѓаните и сè е поврзано со одвлекување на вниманието и вечното барање на непријатели од Ердоган.

Приврзаниците на Ердоган може да го опишуват претседателот на Турција како силен, но тие не се прави. По 14 години на власт, Ердоган може во најдобар случај да има поддршката на половина од својата земја, а многу од овие луѓе го поддржуваат само поради покровителство.

Со тоа што Ердоган префрли политичката одмазда во сферата на бизнисот и овозможи на политички и лични пресметки да станат добра економска практика, тој jа доведе Турција до високоризични обврзници.

Додека се чини дека Ердоган и неговите блиски роднини имаат стекнато милијарди долари, обичните Турци видоа како девалвацијата на валутата на Турција ги топи половината од нивните заштеди. Според информации без измами Ердоган може да има тешкотии да ја добие поддршката на две третини од гласачите за уставни измени, и покрај поддршката на десната опозициска националистичка партија.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO