Трите партии на македонските Албанци – ДУИ на Али Ахмети, Движењето „Беса“ на Билал Касам и Алијансата на Албанците на Зијадин Села кои го поддржуваат создавањето на владејачка коалиција со Социјалдемократскиот сојуз / СДСМ / на Зоран Заев во Република Македонија, официјално ја коментираа „владината програма на Заев“ .

Пред два дена во седиштето на СДСМ Зоран Заев ја прочита програма од 15 точки и ги повика претседателот Ѓорге Иванов и ВМРО-ДПМНЕ да се запознаат со неа. Со овој документ Заев сака да докаже дека нема да води политика која го става под прашање единството на Македонија и нема да се менува Уставот, државните симболи и албанскиот да стане официјален јазик на територијата на целата земја.

„Многу е важно да биде почитувана волјата на мнозинството од гласачите, што многу јасно побараа фундаментални промени и нов пристап за равноправност. Во однос на 15-те приоритети од програмата на СДСМ од“ Алијансата на Албанците “ соопштуваме  дека албанските партии вклучени во владината коалиција ќе бидат многу последователни во вклучувањето на сите точки кои се од национално и граѓанско значење „, се вели во позиција од формацијата на Зијадин Села.

Според „Беса“ програмата на СДСМ „е рамка која треба да се надградува за сите прашања кои се однесуваат на Албанците како втора најголема нација во Македонија“. „Во оваа фаза“ Беса „ќе се воздржи од коментари за деталите на програмата од СДСМ, бидејќи се уште не е решено прашањето за доделување на мандат на лидерот на СДСМ. Откако оваа партија го добие мандатот ќе бидат обелоденети нашите коментари и предлози“, се вели во соопштението од партијата на Касам.

„Употребата на албанскиот јазик на банкнотите и униформите одговара целосно на законот, како што тоа се случува со пасошите за патување во странство, кои се на два јазика“, се вели во позицијата на партијата на Али Ахмети ДУИ


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO