На денот на раѓањето на големиот бугарски деец Гоце Делчев не може а да не се спомене и за еден од неговите најактивни соработници Пејо Тотев Крачолов, или попознат како Пејо Јаворов. Се смета за еден од најголемите бугарски поети на 20 век, но воедно тој е и револуционер, војвода на Македонската револуционерна организација, уредник на различни изданија поврзани со македонско-одринското револуционерно движење – „Дело“, „Слобода или смрт“, „Автономија“, „Илинден“.

Во чест на апостолот на слободата на Македонија и Одринско Гоце Делчев го пишува и стихотворението ʺХайдушки песниʺ.

Ви ги претставуваме ʺХайдушки песни” во исполнение на голениот бугарски оперски пеач Николај Гјауров, за да си припомниме за Гоце Делчев, но и за сите борци кои ги дале своите животи за слободата на Македонија и Одринско и поробената татковина.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO