Институтот за судска експертиза во Краков ја потврдил автентичноста на документите за агентурното минато на носителот на Нобеловата награда за мир, поранешниот претседател на Полска и лидер на познатиот синдикат „Солидарност“ Лех Валенса.

4686136Како што соопшти денеска агенција ПАП, повикувајќи се на извор во Институтот за национални податоци (ИНП), се проверуваат околу илјада страници. Експертите имале сомневања само во однос на одредени документи кои не влијаеле врз крајниот заклучок на експертите: Валенса соработувал со тајните служби на Полската народна република. Официјално оваа информација ќе биде претставена за време на прес-конференција во вторник, 31-ти јануари.

„Тоа е лага. Се надевам дека ако судовите работат добро, тоа ќе биде докажано“, коментира самиот Валенса. Според него, соработката му со тајните служби е биле апсолутно невозможна.

На 22 февруари 2016 година ИНП објави пронајдени во домот на поранешниот министер за внатрешни работи ген. Чеслав Ураду лично дело на агентот, кој работел под псевдонимот Болек, вклучувајќи и своерачно напишан ангажман за соработка потпишан „Лех Валенса“ Болек „.

Текстот на документот гласи: „Јас, долупотпишаниот Лех Валенса, син на Болеслав и Феликса, роден во 1943 година, ветувам дека ќе ја чувам во тајност содржината на моите разговорите со членовите на службите за безбедност. Исто така се ангажирам да соработувам со службите за безбедност и да се борам против непријателите на Полската народна република. Ќе ги предавам информациите во писмена форма. Соработката со службата за безбедност ќе ја чувам во тајност и нема да ја откривам дури и пред семејството „.

Самиот Валенса многукратно изјавувал дека „папката Болек“ е фалсификат, направен од комунистичките власти, за да го компромитираат во периодот на растечка популарност на „Солидарност“.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO