Обвинителството на Босна и Херцеговина го обвини поранешниот министер за внатрешни работи Јусуф Пушина  и командантот на специјалните единици на полицијата Драган Викич за убиството на осум српски заробеници и прикривање на делото, соопшти прес службата на државното обвинение.

Според истражните, осумте војници од југоармијата биле одведени во април 1992 година во парк во центарот на Сараево и биле стрелани, а други двајца обвинети лично учествувале во егзекуцијата.

Во почетокот на 2000 година босанските Срби подигнаа официјални обвиненија за воени злосторства против тогашните членови на президиумот на Босна и Херцеговина Ејуп Ганиќ и Стјепан Клјуич, генерал Јован Дивјак, Јусуф Пушина и други лидери на републиката.

Во моментов се пронајдени делови од телата на двајца убиени, а истрагата располага со сведочење на 80 сведоци и 400 други докази.

Пушина  и Викич се познати фигури во историјата на Босна и Херцеговина. Босанецот Пушина бил министер, советник на претседателот Алија Изетбеговиќ и лично учествувал во борбите во Сараево, бил и амбасадор во Бугарија, генерален конзул во Турција, пратеник.

Викич е повеќекратен шампион на Југославија и медалист  на европски и светски првенства по карате. Тој е на чело на специјалните единици на полицијата за време на вооружениот конфликт и е награден со највисоката воена награда на републиката – „Златен лилјан“. Викич е од семејството на хрват и србинка, поради што неговото учество во одбрана на Сараево од страна на српските сили е особено значајно. Посветена му е дури песна.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO