„Јас дојдов и порано, за да ги прочитам писмата да подредам  сите подароци за децата и да ги разнесам“, рече Дедо Мраз, кого го сретнеме на Божиќното  издание на фестивалот „Софија мези“, пренесува репортерот на БГНЕС.

Дедо Мраз им посака на сите луѓе прво мир. Посебно на сите Бугари белобрадиот старец им посака да се живи, здрави и своеволни. На децата им посака да се послушни, да им оди во училиште и да внимаваат на лекциите.

Не само Софија мези и Дедо Мраз мези, се пофали тој и кажа дека на зимскиот фестивал скарите се уникатни. Но, денес сепак е Бадник и сеуште се пости, сепак Дедо Мраз ги смири сите: „Кој си мези, може да мези. Покрај тоа ние јадете само посни тронки „.

Сметам дека сличен вид фестивали се прават во Европа и има иднина и во Бугарија. Убаво е човек за време на Божиќните празници да излезе на свеж воздух, да ги  изведе децата, да послуша музика, да се доживеат  Балканските специјалитети. Иако не е многу популарно, мислам дека по време ќе се случат нештата, изјави еден од посетителите на фестивалот, кој го зазел  просторот пред Споменикот на советската армија.

Според мое мислење сеуште немаме култура на зимските фестивали. Допрва тоа влегува во Бугарија.На луѓето можеби им е страв. Тука сепак има доволно греано  вино и топли пијалаци и храна, и расположение, рече Ива, која им посака на луѓето здравје, среќа и мир на луѓето во текот на годината.

На Фест сретнавме и една ирландка која го спореди славењето во Бугарија  и божиќните во нејзината вечно зелена татковина. Во Ирска исто така се организираат слични фестивали со музика и јадење, но како и во Бугарија, така и таму Бадник и Божиќ се претежно семејни празници. На вториот ден на Божик, сепак, кога се почитува св. Стефан, во Ирска прославуваат со многу песни.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO