Политичката конструкција на поранешна Југославија се распаѓа. Во Босна, најслабата земја во регионот, компромисот меѓу Србите и Хрватите, кој jа држат земјата, е деликатна. Во Македонија политички фигури од големото албанското малцинство повикуваат за федерализација на државата по етнички линии. Во Косово српското малцинство инсистира на создавање на мрежа од самоуправувачки енклави, независни од централната влада. Во долината Прешево во Србија, Албанците сакаат поголема автономија. Во Црна Гора Албанци сакаат да се самоуправна единица. И во Косово, каде што Албанците имаат својата независност, националисти бараат  единствена албанска држава.

повеќе на оваа тема прочитаjте ТУКА


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO