Хемиски фабрики од Турција ги снабдуваат  терористите од Исламската држава со материјали кои се користат за изготвување на муниција и експлозиви.

Ова го покажуваат податоците на британската организација за истрага на вооружени  конфликти Conflict Armament Research / CAR / цитирани  во в. „Хјурриет“.Шеќер, користена за ракетно гориво, алуминиум за експлозиви, маст за одржување на оружјето, цемент за конструкцијата на куршумите, калиум нитрат за производство на проектили, сето тоа е со брендовите на турски производители. Со истите ракети џихадистите неколку пати во текот на годината го бомбардираа од Сирија турскиот крајграничен град Килис. Во него бегалците се над 120 000 луѓе наспроти близу 90 000 локални жители, загинаа десетици цивили.

Според податоците на статистичкиот институт во Анкара пред војната во Сирија,  Турција извезувала  амониум нитрат само во две години – 2003 и 2008 година. По избувнувањето на конфликтот сепак сириските „земјоделци“ одеднаш пројавуваат засилен интерес за овој производ и почнуваат да се снабдуваат со сериозни количества . Исламска држава ги користи овие ѓубрива за изготвување на експлозиви. Во 2013 година во Сирија се увезени 1 195 тони, 2014 – 9 542 тони, 2015 – 2 576 тони, а за оваа година – до забраната наложена на турските земјоделците во јуни, но на сајтот на статистичкиот институт уште не се означени количините. Во извештајот на британската истражувачка организација од февруари се наведени 13 турски компании, кои реализирале снабдување за исламските џихадисти. Девет  месеци подоцна, во операцијата во Мосул, започната во ноември, марките се на истите производители.

Обидите на истражните да добијат конкретни податоци и одговори од управата на предметните фирми и од турските власти сепак удираат на камен – никој не сака да зборува на оваа тема. Напори во оваа насока вложува и новинарот од „Хјурриет“ Толга Тан’ш по разговорот со директорот на CAR Џејмс Биван, но и тој не забележува одреден напредок. Калиум нитратот и другите стоки од хемиските резерви се користат во земјоделството и до јуни годинава беа на листата за слободна трговија. Со образложение дека супстанцијата се користи за изработка на експлозиви, турските власти ја забранија неговата продажба во земјата.  Останува нејасно како се спроведуваат сериските снабдувања  за исламските терористи. Толга Тан’ш се поврзува со компанијата „Доктор Тарса“ / со фабрики на Медитеранот и Егејското Море, регистрирана со странски партнер и со многу добра репутација, извозник во 40 земји во светот од САД до Кина / и поставува прашање кој е купувачот на 9 товари при тоа наведувајќи ги и нивните броеви.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO