„Български народни песни“ од  Миладинови во витрините на охридска гимназиjа

На 9 декември , организаторите на  „ Научно-истражувачкото и следбеничкото патување во Р. Македонија, Р. Албанија и Р. Грција” ( Бугарски Културен Клуб  Скопје-БККС, Македонски научен институт-МНИ, БМОРК и Бугарското здружение на родовите од Македонија ), а по повод 1100 години од успението на Св. Климент Охридски jа посетија охридската гимназија ʺСв. Климент Охридскиʺ.

15541123_10211690250240129_1663631658399358022_nНа средбата со раководството на гимназијата еднодушно беше истакната потребата од задлобочување на соработката во сферата на образованието меѓу Р. Македонија и Р. Бугарија, а во конкретниов случај, меѓу охридската гимназија ʺСВ.Климент Охридскиʺ и соодветни гимназии во Р. Бугарија.

Од името на парламентот на Р. Бугарија на присутните се обрати г-н Красимир Богданов.Тој ја поздрави ваквата иницијатива и изрази уверување дека за вакви и слични иницијативи кои ке придонесуваат за зближување на двете држави , може да се очекува безрезервна подкрепа и од Народното собрание на Р. Бугарија.

15542392_10211690231279655_3020266543176133610_nРаководителот на хорот на Националната гимназија за древни јазици ʺКонстантин Кирил филозофʺ од Софија, на почетокот ги искажа неверојатните чувства и емоции при престојот им во Македонија и предложи конкретна соработка меѓу хоровите на двете гимназии.

15401133_10211690208439084_2903840688578210040_nЛазар Младенов, претседателот на БККС, го запозна раководството на охридската гимназија , дека БККС е организација на бугари од Македонија , кои основно се борат против грубото фалсификување на бугарската историја во Македонија. Воедно ја искористи можноста на гимназијата да подари книги ʺБългарски народни песниʺ од братја Миладинови.

Доц. Александар Гребенаров, претседателот на МНИ , од името на сите организации, подари на охридската гимназија ʺ Св. Климент Охридскиʺ плакати со мотиви од глаголицата, како и книги .

15578851_10211690204638989_4728767199891445485_nНа крајот хорот на Националната гимназија за древни јазици ʺКонстантин Кирил филозоф ʺ пред своите врсници од охридската гимназија исполнија црковни песни.

 

 

 

фото и видео: Peter John Bosse за ТАТКОВИНА


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO