На 8 декември 2016 год. ( четврток ) БККС заедно со Македонскитот научен институт, БМОРК и Бугарското здружение на старите родови од Македонија, во рамките на „Научно-истражувачкото и следбеничко патување во Р. Македонија, Р. Албанија и Р. Грција ʺ , во Охридската црква Св. Климент и Пантелејмон-Плаошник, се поклонија  пред моштите на СВ. Климент.

По тој начин оддадоа скромна почит на ликот и делото на „ првиот епископ на бугарски јазик „ Св. Климент , во годината кога се одбележуваат  1100 години од неговото успение.

Во продолжение хорот на Националната гимназија за древни јазици „Константин Кирил Филозов” од Софија, исполнија црковни песни, со што го предизвикаа вниманието на сите присутни по тоа време во цркавата.

видео: Peter John Bosse за ТАТКОВИНА


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO