Вејсел Ероглу, турскиот министер за шумарство и водостопанство, вели дека до 2053 година надворешнополитичката доктрина на земјата предвидува нејзиното знаме „да биде забиено подалеку од сега“, а до 2071 година земјата треба да ги исполни сите свои големи цели, пренесува „Дарик“.

Во 2071 година ќе се наполнат 1000 години од победата на Селџуците Турци над Византија кај Манцикерт, која се смета за пресвртница во османлиската историја и заселувањето  на Анадолија.

Министерот ги повика мајките да ги променат  приспивните песни кои ги кои пеат на своите деца, за да бидат во склад со „целите на 2071 година“.

„Повеќе нема да им велите на своите деца:“ заспи, за да порастнеш „. Ќе велите:“ заспи, за да се исправиш, сине. Целта е 2071. Вие ќе ги изминете  чекорите на Голема Турција.

Турција е голема и силна држава, но единствениот начин да се преживее е обезбедување на посилна економија, посилни институции и силна војска. Ние успеавме во овие големи цели, со Божјиот благослов. Но не треба да заборавиме дека ако една земја нема такви цели, историјата ја брише. Децата на оваа нација ќе успеат во овие три цели кои беа наведени од нашиот претседател „, гласи дел од неговиот говор.

Првата цел е да ја направат Турција една од 10-те најсилни економии во светот до 2023 година

„Има и цел, која припаѓа на младите луѓе: 2053 година ќе биде 600-годишнината од заземањето на Истанбул од Османлиите. Младите ќе ја изнесат  Турција со еден чекор напред во оваа година. Ние веруваме дека тие ќе го забиат знамето ни подалеку „, дополнува Ероглу.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO