660_10caa264ffc9d2eb7aac4041988319bcСо оглед на тоа што само на километри од Враца се наоѓа националното наоѓалиште во Чирен, тука е регион, во кој може да излезат и нови наоѓалишта.

Се надеваме на позитивно развитие и откривање на нови залежи, кажа градоначалникот на Враца Калин Каменов во ефирот на Вlооmbеrg ТV Вulgаrіа.

Тој ја коментира темата за решението на владата да започне конкурсна процедура за издавање на разрешение за барањ и проучување за нафта и природен газ со Северозападна Бугарија.

Тоа е едно исклучително важно решение за развојот на Враца и регионот, затоа што при позитивен развојна проучувањето, кое се надевам да започне во текот на следната година, ќе се даде можност за развој на регионот.

Ќе се создаде европски енергетски центар, затоа што во регионот се наоѓаат и АЕЦ Козлодуј и наоѓалището за газ во Чирен.

Ќе бидат отворени нови работни места, ќе треба да бидат обучувани и кадри, кое ќе помогне на развојот на образованието. Сето тоа ќе е само во полза на Враца и регионот, кажа Каменов.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO