%d0%bd%d0%b02Приходите од туризмот во првите 8 месеци од 2016 година во Бугарија изнесуваат  4,7 милијарди. лева  објави министерот за туризам Николина Ангелкова. Тоа е за 15% или со 621 милиони лева  повеќе во однос на истиот период минатата година.

Притоа податоците се само за светлиот дел од бизнисот, имено во туризмот голем дел од приходите не се внесуваат  во сметките.

„За 2017 година очекуваме нови рекорди, а водечките  туроператори како“ Томас Кук „и ТУИ прогнозираат 30%  раст за следното лето“, рече Ангелкова.

Според статистиката на Министерството на прво по број на туристи во текот на летото е Германија, со раст од 33%.

„Успеавме да ги вратиме руските, полските туристи, како и оние од Чешка, Украина, Словачка, Франција, Холандија. Тоа се сите оние пазари на кои се фокусиравме преку  големите туроператори. Ќе продолжиме со јавно-приватното партнерство, како и кампањи со амбасадите, како „Вкусовите на светот“, за да се доближиме максимално до професионалците „, додаде Ангелкова

Растот само за активната летна  сезона од јуни до септември на бројот на странски туристи е со 18 проценти до над 5 милиони летни туристи.

„Од јануари до септември скоро 7 милиони  странски туристи ја посетиле  земјата, што е 15% споредено со минатата година. До крајот на оваа година може да ја поминеме психолошката граница од 8 милиони  странски туристи за 2016 година „, објасни министерот за туризам.

Дури и при  најпесимистичките прогнози туристите кај нас, странци и Бугари вкупно ќе се околу 11 милиони луѓе, категорична е Ангелкова.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO