Цените на стоките и услугите нема да се укинат по воведувањето на еврото во Бугарија, соопшти бугарскиот министер за финансии Владислав Горанов.

Министерот истакна дека се уште нема датум за влезот на земјата во еврозоната. Податоците на Европската централна банка и на Еуростат за земјите кои веќе имаат воведено еврото како национална валута, покажувале минимално зголемување на цените. Во првата година од членството во еврозоната, инфлацијата таму се зголемуваат со 0,2-0,3 процентни поени.

По 12 месеци овие земји предвид раст на платите, додаде министерот. Државата пак заработува од отстранување на валутниот ризик и од пониските цени за финансирање на приватниот и јавниот сектор. Идното членство значи и вклучување на Бугарија во Единствениот банкарски надзорен механизам. „Тоа ќе ја зајакне довербата и стабилноста на финансискиот ни систем“, објасни Горанов.

Секоја земја членка на еврозоната плаќа придонеси кон европскиот стабилизација механизам бидејќи Бугарија е членка со БДП под 75% од просекот на ЕУ, овој удел ќе биде помал и по 12 години ќе достигне целосна вредност. Придонесите ќе се пропорционални на приходите на земјата и на можностите на јавните финансии, додаде тој. Покрај тоа, ќе се укине обврската на БНБ да одржува високи нивоа на девизни резерви со кои гарантира стабилноста на валутниот борд.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO