Сигурен втор круг меѓу Цецка Цачева и Румен Радев покажуваат податоците од национално репрезентативна студија на Истражувачкиот центар „Тренд“, спроведено меѓу 1004 луѓе интервјуирани лице в лице. Земјата на истражувањето е меѓу 19 и 26 октомври 2016 година Истражувањето е спроведено со сопствено финансирање на истражувачки центар „Тренд“.

Посебна тешкотија претставува да се направи убедлива прогноза за очекуваната излезност на претстојните претседателски избори. Околу 60% од сите испитаници изјавуваат дека сигурно ќе го искористат своето право на глас, но традиционално реалниот процент на гласање останува помал. Во истиот момент, 84% од луѓето се слушнале дека е прифатено задолжително гласање. Ова може да се покачи одѕивот, во споредба со претходните избори.

60% од сите бугарски граѓани се одлучиле цврсто за кого да гласаат, додека 19% се уште не одлучиле. 44% пак знаат уште пред кампањата за кого ќе гласаат, додека 19% се одлучиле за време на самата кампања.

Според 76% има значење кого точно ќе се избере за претседател, а 16% се на спротивното мислење.

Најважните квалитети кои треба да ги поседува еден претседател се: да може да ги зближува луѓето (39%), да е искрен (38%), да е интелигентен (30%), да е патриот (26%) и да има политички искуство (26%).

Малку над половина гледале некој од извршените во моментот на теренот предизборните дебати, а на 14% од сите испитаници тие им влијаеле. Неопходно е да се направи предвид дека по одржувањето на теренот на студијата се одржаа и други дебати, што неминовно е дало влијание врз процентот на луѓето кои се наоѓаат на сличен телевизиски судир.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO