23 ФЕВРУАРИ: На денешен ден:

1513680_851530601570207_4254595714103326388_n1864 година во Охрид е роден  генерал-полковник Крстју Златарев – командант на 11-та пешадиска македонска дивизија во Првата светска војна. Златарев го завршува Софиското воено училиште. Во Српско-бугарската војна (1885 година) учествува како јункер. Во Првата балканска војна (1912-1913 година) го командува ХХIХ пешадиски Јамболски полк, кој на 4 ноември 1912 година го зазема Форт Иллери табија од Чаталджанската позиција, а на 13 март 1913 година – Форт Илдаз табија од тврдината Едрене. Подоцна командуваниот од него полк се бие кај Кукуш (20-21 јуни 1913 година) и во борбите до Горна Џумаја. При формирањето на 11 пешадиска Македонска дивизија во 1915 година му е доверено нејзиното командување. Златарев учествува во воените дејствија околу Криволак, Бистренци и Богданци во 1915 година, како и на планината Беласица во 1918 година двапати е ранет – при Чаталджа и Горна Џумаја. Убиен е во атентат во црквата „Св. Недела “ во Софија.

8 ФЕВРУАРИ: На денешен ден:

1601059_649901118399824_2067725792_n1931 година умира Јордан Христов Ѓурков со псевдоними Еделвајс, Радиков и Јосиф. Бугарски учител, офицер и револуционер, резервен член на ЦК на Внатрешната македонска револуционерна организација.

Јордан Ѓурков е роден на 13 октомври 1891 година во Штип, тогаш во Отоманската империја. Син е на револуционерот Христо Ѓурков. Во 1910 година го завршува бугарското педагошко училиште во Скопје и е учител таму до 1912 година.

При избувнувањето на Балканската војна е доброволец во Македонско-одринското ополчение и служи во 3 чета на 10 Прилепска дружина. Награден е со орден „За храброст“ IV степен. Во 1913 година се вработил во Военото училиште во Софија и во Првата светска војна е бил командант на чета на 6 полк на 11 дивизија. Учествува во Криволачката борба. На крајот на војната е аѓутант на командантот на дивизијата Крстјо Златарев. Отпуштен е се со чин капетан.

По поразот во војната Јордан Ѓурков учи трговија во Виена. Учествува во активностите на Сојузот на македонските студентски друштва во странство. Ги прекинува студиите и станува активен член на ВМРО и за кратко е четник при Дончо Христов. По убиството на Тодор Александров во 1924 година Јордан Ѓурков учествува во организирањето на Горноџумајските настани. По предлог на Иван Михајлов Јордан Ѓурков, Панчо Михајлов и Петар Шанданов составуваат организациски суд на ВМРО. Делегат е на конгресот во Србиново и е избран за резервен член на ЦК на ВМРО. За време на Петричкиот инцидент во октомври 1925 година во својство на привремен полномошник на ЦК за Петричкиот округ е испратен во градот да ја координира локалната одбрана. Учествува и на конгресот во Крупник од 1928 година, каде е избран за окружен полномошник на Централниот комитет за Пиринска Македонија. Ѓурков ги поддржува меѓународните контакти на ВМРО. По расцепот на ВМРО застанува на страната на Иван Михајлов.

Јордан Ѓурков е убиен на 8 февруари 1931 година во Софија од протогеровистите во ВМРО.

Македонската младинска организација во Горна Џумаја го прифаќа името „Јордан Ѓурков“ и во 1932 – 1934 година издава неколку примероци на весник со истото име.

6 ФЕВРУАРИ: На денешен ден:

Petrush Yovchev1932 година умира Петар (Петруш) Јовчев, бугарски револуционер, деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

ПетруШ Јовчев е роден во 1880 година во Охрид. Завршува четврто одделение. Заедно со браќата заминува на печалба во Русе. Во почетокот на 1902 година заедно со Стефан Пенев заминува за Македонија. Се населуваат во Битола, каде што се приклучуваат на ВМОРО. На крајот на април 1902 година двајцата се уапсени од турските власти. Лежат една година во Битолскиот затвор и престојот им е опишан од Александар Џиков вака:

„Во затворот Стефан Пенев, бидејќи левент-јунак, беше заработил стравопочит на Турците-затвореници и на затворските власти и затоа тој и Петруш го поминале релативно лесно затворскиот живот. “

Јовчев и Пенев се амнестирани во почетокот на 1903 година. Јовчев заминува за својот роден град, каде што станува член на терористичката група на ВМОРО. Подоцна станува војвода на чета. Зема учество во Илинденското востание во летото 1903 година.

При избувнувањето на Балканската војна во 1912 година е доброволец во Македонско-одринското ополчение и служи во Нестроевата чета на 9 Велешка дружина. Добитник е на орден „За храброст“ IV степен.

5 ФЕВРУАРИ: На денешен ден:

44281_480589758664295_187293974_n1871 година во Битола, е роден  Константин Николов Робев, бугарски лекар и офицер.

Роден во познатата преродбенска фамилија Робеви, тој ја завршува Солунската бугарска машка гимназија. Заминува да студира во Франција и завршува медицина во Монпелие.

Работи долги години во Бугарија како цивилен и воен лекар и стигнува до чин полковник.

Д-р Константин Робев е син на Никола (1831-1906) и внук на Анастас Стефанов Робев (1789-1869). Има тројца браќа – Антон (1875-1947, бугарски офицер), Петар (1877-1961) и Владимир (1879-1965) и четири сестри – Пенелопа (по маж Хаджиилиева, 1860-1927), Василка, Викторија (по маж Христич) и Христина (1880-1964). Околу 1900 година се оженил за Неделка Дагорова-Робева .