10 MAРT: На денешен ден:

Е роден Леонид Јанков, во 1878 година во Мачуково, тогаш во Отоманската империја во семејството на Трајко и Ката Јанкови. Се здобива со основно образование. Во Мачуково има стабилен комитет на ВМОРО, на чело со Генчо Лазаров Ортаков и таткото на Леонид-Трајко е член на организацијата. Леонид влегува во ВМОРО уште на рана возраст и ги извршува курирските задачи. Во 1901 година, тој е уапсен при откривањето на Бајалската афера и лежи во затвор шест месеци. По излегувањето од затвор го убива шпионот Ристо Дојчинов и станува нелегален четник, десетар во четата на Аргир Манасиев, кој е негов прв братучед од страна на мајка му.

Учествувал во Илинденско-Преображенското востание и по неуспехот тој бил префрлен во Бугарија. Се враќа во 1904 година заедно со Томе Донев и Миле Таушанов и развива широка активност во Богданско. Од летото 1905 година, тој е Гевгелиски војвода. На 29 август терористите Ванчо Чолаков и Туше Петрушев го убиваат гркоманско поп во Богданци, а на 31 август се собираат со четата на Леонид Јанков. Истата вечер е фатен курирот на четата Дељо Карабаров од Ѓавото, со помош на србоманскиот учител во Богданци. Дел од шифрата во едно писмо е одгатната и по него турските власти влегуваат во трага на четата на Леонид Јанков и против неа се испратени гарнизони од Струмица и Дојран .

На 2 септември 1905 година Леонид Јанков заедно со двајца свои другари, во месноста Ѓуров дол до село Ѓавато се опколени од турски аскер и по престрелката, која траела целиот ден, Леонид Јанков се самоубива.

Според различни извори со него загинуваат четниците Михаил Иванов Таушанов и Туше Гонов Петрушев од Богданци и Томе Киров Доновски и Тома Фириев од Стојаково. Според Антон Јанев, Ванчо Чолаков и Туше Петрушев се отпратени од војводата, но првиот загинува во борба со Турците, а Леонид Јанков, Тома Фириев и Михаил Таушанов загинуваат заедно. Потоа нивните тела се погребани на бугарските гробишта во Гевгелија.

Бугарскиот поет и преведувач, новинар и општественик Румен Леонидов е правнук на војводата Леонид Јанков. Редовно го посетува лобното место на прадедо си, покануван официјално како гостувачки поет. На „Мелничките вечери на поезијата“ во 2008 година ја добива Наградата на ВМРО за неговата стихотворба „Песна за Леонид војвода“.

9 МАРТ: На денешен ден:

1873 година, во Хасково е роден Тане Николов – Танју војвода, легендарниот војвода од Македонија и Тракија, поборник за обединувањето на Бугарија. Самостоен војвода од 1903 година, со својата чета учествува во Преображенското востание во Тракија. Учествуваат во голем број битки. Од 1906 година е војвода на ВМОРО во Леринско, Беломорска Македонија. Од април 1907 година тој е реонски војвода во Прилепско и Велешко. Во јули 1907 година е раководител на обединетите чети на Организацијата, кои учествуваат во најголемата битка по Илинденското востание, на врв Ножот. За време на Балканската војна тој дејствува со чета во Македонија. За време на Првата светска војна тој бил на располагање на дејствувачката армија. Зверски убиен од страна на комунистичката полиција во Асеновград на 17 јануари 1947 година.

1 МАРТ: На денешен ден:

1877 или 1878 година во Злетово е роден Милан Арсов Генов бугарски фармацевт, кој станал жртва на српскиот режим во Вардарска Македонија. Член е на Сојузот на бугарските научници, писатели и уметници, на Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација и на ММТРО кон Внатрешната македонска револуционерна организација. Син е на Арсо Генов Злетовецо член во епархалниот совет при бугарската митрополија и во општинскиот совет, и на Анастасија. Завршил во нецелосната четирикласна машка бугарска гимназија во Скопје, а потоа завршува гимназија во Ќустендил. Заминува во Разград, каде што работел некое време во аптеката на Торчанов. Дипломира како фармацевт со одличие на Медицинскиот факултет во Цариград во 1900 година и во Скопје отвора сопствена аптека, опремена со сопствена амбуланта за лекарски прегледи и преврски на ранети четници на ВМОРО. Истата година се оженил со Катја Шукарова од Велес. Поради неговата сомнителна активност, неколку пати е затворан од страна на турските власти.

23 ФЕВРУАРИ: На денешен ден:

1864 година во Охрид е роден генерал-полковник Крстју Златарев – командант на 11-та пешадиска македонска дивизија во Првата светска војна. Златарев го завршува Софиското воено училиште. Во Српско-бугарската војна (1885 година) учествува како јункер. Во Првата балканска војна (1912-1913 година) командува со ХХIХ пешадиски Јамболски полк, кој на 4 ноември 1912 година го зазема Форт Иллери табија од Чаталджанската позиција, а на 13 март 1913 година – Форт Илдз табија од тврдината Едрене. Подоцна командуваниот од него полк се бие кај Кукуш (20-21 јуни 1913 година) и во борбите до Горна Џумаја. При формирањето на 11. пешадиска Македонска дивизија во 1915 година му е доверено нејзиното комансување. Златарев учествува во воените дејствија околу Криволак, Бистренци и Богданци во 1915 година, како и по планината Беласица во 1918 година Два пати е рануван – при Чаталджа и Горна Џумаја. Убиен е во атентатот во црквата „Св. Недела “ во Софија.