6 ЈУНИ: На денешен ден:

1922 година умира бугарскиот учител, револуционер и државник, истакнат деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација Павел Христов.

Во Балканските војни Павел Христов е доброволец во Македонско-одринското ополчение.

Во Втората балканска војна е во здружената партизанска чета. Во септември 1913 година Христов е еден од главните организатори и раководители на бугарско-албанското Охридско-Дебарско востание. На 12 септември 1913 година неговата чета заедно со четата на Петар Чаулев влегуваат свечено во ослободениот Охрид. Павле Христов влегува во раководното тело на привременото бугарско управување. По погромот на востанието Христов се повлекол во Албанија, каде што се поврзува со албанските револуционери за нова соработка.

По војната Христов е во редовите на левицата и влегува во Привременото претставништво на обединетата поранешна ВМОРО.

22 MAЈ: На денешен ден:

1911 година умира Александар Петров Радев – бугарски политичар, општественик и државник. Тој е роден на 24 февруари 1864 година, во Битола. Александар Радев е еден од раководителите на Прогресивно-либералната партија. Во 1889 година дипломирал право на Универзитетот во Атина и служи како судија во Ловеч, Трн, Трново, Софија и др. По 1892 година е адвокат. Активно учествува во македонско-одринското ослободително движење. Член е на Македонскиот комитет (од 1900 година ВМОК) во 1895-1896 година. Претседател е на комитетот во 1898-1899 година Претседател е и на адвокатскиpt совет на Правнoto друштво и др. Од крајот на XIX в. e член на Централното биро на Прогресивно-либералната партија. Александар Радев е министер за правда (19 февруари 1901 година – 03 ноември 1902 година) и министер за народнata просветa (03 ноември 1902 година 05 мај 1903 година).

18 МАЈ: На денешен ден: (ВИДЕО)

boris-hristov1914 година е роден Борис Кирилов Христов – оперски пејач. Тој е прогласен за „бас“ 1 на планетата“. Родот му е од Македонија (Битола) и по Илинденското востание 1903 година неговиот татко Кирил Христов учи во Софија и Париз, а во Пловдив се жени за Рајна Христова. Семејството пристигнува во Софија во 1917 година.

Во главниот град Борис Христов ја завршува Втора софиска машка гимназија, каде пее во гимназискиот хор предводен од Драган Тумангелов. Музичката дејност на басот започнува во машкиот самодеен хор „Гусла“ под диригентската палка на Асен Димитров. По гостувањето на Ф. Шалјапин во Бугарија во 1934 година Борис Христов заминува за Италија, каде што живее и пее до крајот на својот живот. Таму учи кај Р. Страгари. Во 1946 година Бугаринот дебитира во Реџо ди Калабрија во улогата на Колин од „Бохемија“ на Џ. Пучини „. Тој пее во лондонскиот „Ковент Гарден“ во декември 1949 година Оттогаш ги освојува најголемите оперски сцени во светот. За помалку од 10 години Борис Христов подготвува репертоар од над 40 улоги кои му носат голема слава. Врв во креативната кариера се улогите на Б. Годунов и Филип II меѓу повеќе од 100 улоги. Во 1966 година Софиската народна опера прави во Париз запис на операта „Кнез Игор“ од Бородин под диригентската палка на Јежи Семков во која Христов ги исполнува улогите на Галицки и Кан Колчак. Во јануари 1970 година басот постигнува триумф во неаполскиот театар „Сан Карло“ со операта „Б. Годунов „. Во септември 1976 година тој доаѓа да пее за прв пат во својата татковина, кога прави записи со хорот на катедралата „Св. Александар Невски „. Во 1978 година остварува нови записи во Бугарија со хорската капела „Св. Обретенов „во придружба на Камерниот оркестар на Бугарското радио под диригентската палка на Г. Робев. Во 1986 година Христов основа и раководи во Рим Бугарска академија за уметност и култура.

1914 година е роден Борис Кирилов Христов – оперски пејач. Тој е прогласен за „бас ¹1 на планетата“. Родот му е од Македонија (Битола) и по Илинденското востание 1903 година неговиот татко Кирил Христов учи во Софија и Париз, а во Пловдив се жени за Рајна Христова. Семејството пристигнува во Софија во 1917 година Во главниот град Борис Христов ја завршува Втора софиска машка гимназија, каде пее во гимназискиот хор предводен од Драган Тумангелов. Музичката дејност на басот започнува во машкиот самодеен хор „Гусла“ под диригентската палка на Асен Димитров. По гостувањето на Ф. Шалјапин во Бугарија во 1934 година Борис Христов заминува за Италија, каде што живее и пее до крајот на својот живот. Таму учи кај Р. Страгари. Во 1946 година Бугаринот дебитира во Реџо ди Калабрија во улогата на Колин од „Бохемија“ на Џ. Пучини „. Тој пее во лондонскиот „Ковент Гарден“ во декември 1949 година Оттогаш ги освојува најголемите оперски сцени во светот. За помалку од 10 години Борис Христов подготвува репертоар од над 40 улоги кои му носат голема слава. Врв во креативната кариера се улогите на Б. Годунов и Филип II меѓу повеќе од 100 улоги. Во 1966 година Софиската народна опера прави во Париз запис на операта „Кнез Игор“ од Бородин под диригентската палка на Јежи Семков во која Христов ги исполнува улогите на Галицки и Кан Колчак. Во јануари 1970 година басот постигнува триумф во неаполскиот театар „Сан Карло“ со операта „Б. Годунов „. Во септември 1976 година тој доаѓа да пее за прв пат во својата татковина, кога прави записи со хорот на катедралата „Св. Александар Невски „. Во 1978 година остварува нови записи во Бугарија со хорската капела „Св. Обретенов „во придружба на Камерниот оркестар на Бугарското радио под диригентската палка на Г. Робев. Во 1986 година Христов основа и раководи во Рим Бугарска академија за уметност и култура.

8 МАЈ: На денешен ден:

18301059_1437648776291717_2895115017466971207_n1925 во виенскиот Бургтеатар Менча Крничева го застрелува Тодор Паница. Смртната пресуда е изречена уште по ноември 1907 година, кога во Софија по наредба на Јане Сандански, Паница ги убива Борис Сарафов и Иван Гарванов.

Свршеницата на Иван Михајлов положува заклетва како член на ВМРО на 15 март 1924 година Таа поддржува врска со семејството на Паница и чека удобен момент, за да се исполни пресудата. По убиството сама се предава на властите и се стреми даго  привлече јавниот интерес кон причините за убиството и кон судбината на Македонија.