Американскиот Стејт департмент и Службата за надворешна политика на ЕУ (ЕЕАС) покренаа заеднички механизам за координација на САД и ЕУ за Западен Балкан, фокусиран исклучиво на манипулација и мешање со странски информации (манипулација со ФИМИ), што вклучува дезинформации и пропаганда.

„Препознавајќи ја нашата заедничка политика кон Западен Балкан и странските актери кои го таргетираат регионот со операциите на ФИМИ, Механизмот ќе го зајакне интегритетот на информациската средина во Западен Балкан. Механизмот ќе ги овласти партнерите со истомисленици сами да се соочат со заканата на ФИМИ и да работиме заедно за да ја намалиме способноста на Русија и на Народна Република Кина да користат кампањи за пропаганда и манипулација со информации во регионот“, соопшти Стејт департментот.

Како што е соопштено, овој договор уследи по министерскиот состанок на Советот за трговија и технологија САД-ЕУ што се одржа во Белгија минатиот месец.

Се додава дека двете страни продолжуваат да работат на интеграција на регионот во евроатлантските структури.

„Оваа политика има за цел да ја зајакне Европа како геостратешки партнер, да го зајакне демократското владеење и владеењето на правото и да ги направи регионалните партнери побезбедни и попросперитетни“, се вели во соопштението и се нагласува дека оваа политика се заснова на зачувување на интегритетот на дигиталниот информативен простор.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO