Политичките скандали од Бугарија се пренесоа и во Брисел. Бугарските европратеници Радан К’нев и Александар Јорданов од собраниската говорница го обвинија претседателот Румен Радев за дестабилизирање на земјата, соопшти Club Z.

Тоа се случило за време на дебати, посњетени за надворешно мешање во европскиот демократски процес и интегритетот на изборите. По тој повод, Радан Канев изјави дека Бугарија сега е пример за непријателско мешање во внатрешните работи и сцена на невиден обид за блокирање на обидите за формирање влада.

Обид во кој очевидно учествуваат, од една страна, организираниот криминал, од друга страна, компромитираното обвинителство кое е повикано да се бори против него. Од една страна безбедносните служби, од друга страна, петтата колона во бугарската политика од која овие служби треба да не штитат, коментираше Радан Канев, европратеник од ЕНП.

Според неговите зборови, сето тоа се случува под покровителство на бугарскиот претседател и раководената од него службена влада.

Ја упатувам оваа порака кон вас и како повик за поддршка и како многу сериозно предупредување до каде води распадот на правната држава“, заклучи европратеникот.

Причина за политичката криза кај нас е руското проникнување во политичката, економската и културната елита, смета Александар Јорданов.

„Во овој момент бугарскиот претседател не е обединувач на нацијата, туку фактор за дестабилизација на Бугарија. Хибридната војна на Русија против Бугарија и Европа продолжува. Тоа е опасност“, предупреди тој, по што беше прекинат, затоа што ја надмина дозволената една минута. – Александар Јорданов, европратеник од ЕНП.

Комунистичкото толкување на историјата и децениската пропаганда се причина за дискриминацијата на Бугарите во Република Северна Македонија, кажа уште Александар Јорданов, кој е и поранешен амбасадор на Бугарија во РСМ.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO