Русија се обидува да го дестабилизира Балканот главно преку претседателот на Србија Вучиќ и премиерот на Босна и Херцеговина Борјана Кришто. „Преку овие два основни актери во регионот, Кремљ се обидува да му помогне на Белград да создаде голема Србија – проект сличен на оној на Милошевиќ, но не со директна војна, туку со субверзивна дејност, хибридни закани, дезинформација, корупција, дестабилизација на етничките односи“ – изјави во предавањето „Visible and Invisible: Counter propaganda“ со водителот д-р Светослав Нахум, проф. Јануш Бугајски, виш истражувач во Фондацијата Џејмстаун – Вашингтон и водител на ТВ серијата „Часот на Бугајски“, посветена на Балканот.

„Русија има намера да го искористи Балканот не само за да го одвлече вниманието на САД и НАТО од помошта на Украина, туку и за да создаде нови проблеми, она што јас го нарекувам „внатрешен фронт за НАТО“. Вашингтон и Брисел го пренебрегнаа руското навлегување во регионот, ја пренебрегнаа корупцијата , ја пренебрегнаа енергетската зависност од Русија на Србија и Босна и Херцеговина. Бугарија ги има истите проблеми, затоа настојуваме бугарската влада да стане помалку зависна од Русија, бидејќи енергетските пипала на Русија се и политички пипала со кои таа ги контролира овие земји. „За нас е исклучително важно да имаме политика, која да се спротивставува на руската офанзива на Балканот во секоја од овие области, вкл. користењето на Руската православна црква како фактор за нестабилност во регионот. Белград треба да го признае Косово, да го елиминира таканаречениот „хуманитарен центар“ во Ниш, кој всушност е шпионски центар недалеку од бугарската граница. Треба да ги исчистат и своите медиуми, да дозволат слободни медиуми, а не само такви, доминирани од Русија. Има многу работа за вршење во регионот, но не мислам дека САД и ЕУ се уште се доволно фокусирани на тоа“, констатира гостинот.

Според проф. Бугајски, во лицето на Бугарија, Кремљ сака да има уште еден помошник во регионот, како Србија, за да ги поткопа како САД, така и НАТО и Европската унија. Друг сигурен партнер на Русија е Унгарија на Виктор Орбан, која се противи на какви било санкции против Русија и воена помош за Украина. „Мислам дека Путин го сака истото и во Бугарија. Тој ја сака и владата, не само претседателот, но владата во Бугарија да биде отворено проруска, да се спротивстави на санкциите или да и помогне на Русија на меѓународните дипломатски форуми, во најмала рака останувајќи неутрална. Русија сè уште ја гледа Бугарија како свој помлад брат, исто како и Украина, и ако Бугарија беше сосед на Русија, ќе беше исправена пред судбината на Украина. Затоа, прашање од национален интерес е Бугарија да ја врати својата независност, да ги прекине врските со овие корумпирани Руси. Бугарија има потенцијал да биде поголем безбедносен играч во регионот на Црното Море, така што Русија ја притиска да се спротивстави на какво било воено присуство на НАТО во Црното Море, на кое Русија сака да доминира“, – категоричен е експертот.

„Русија исто така ја користи Бугарија за да го дестабилизира Западен Балкан преку тие спорови за историја и идентитет со Северна Македонија. Ова е во директна корист на Русија. Така што да резимираме – Бугарија треба да стане целосно независна од Русија, не само економски и енергетски, но и политички, да ги избира своите сојузи и да ги заштитува своите национални интереси“.

Нема скриена црвена линија меѓу Западот и Русија – ги коментира проф. Бугаиски тврдењата дека реката Днепар, по која се зајакнале руските војници, е границата што Западот би ја признал, оставајќи ѝ ги на Русија териториите окупирани од неа по 24 февруари 2022 година. „Западот не е географски концепт, тоа е геополитички концепт, тоа се независни држави кои можат да градат демократии, кои имаат слободен пазар, држави кои влегуваат во сојузи по свој избор. Не можеме да кажеме дека Руската Федерација е таква држава. Западот не завршува никаде, Западот вклучува држави кои сакаат да бидат независни, кои ја сакаат својата безбедност, кои сакаат демократија. Украина ги сака и трите. Меѓу 83те региони и 22 републики во Руската Федерација, меѓутоа има и други кои можеби сакаат да се доближат до Западот, како што се случи со земјите од поранешниот Советски Сојуз како Молдавија, Грузија, дури и Азербејџан и Казахстан по распадот на Советскиот Сојуз“, смета проф. Бугајски.

Русите имплементираа свои марионети на Западот. Западот отсекогаш имал свои корисни идиоти кои во минатото го поддржувале комунизмот, а сега го поддржуваат рускиот империјализам, рече проф. Бугаиски како одговор на прашањето дали руската опозиција е навистина демократска. Според него, руските опозиционери се „либерални империјалисти“, војната едноставно ги натера да ги откријат своите вистински лица. Клучни фигури од сметаните за прозападни тинк-тенкови во Русија долги години се преправаа дека се демократи, но всушност беа дел од руските специјални служби и му служеа на режимот на Путин. Никој од лидерите на руската опозиција во моментов не повикува на „демократска револуција“ против режимот, нема услови за тоа. Ходорковски неодамна во интервју за глобален западен медиум изјави дека идеите како што е распадот на Руската Федерација се неодговорни. Според проф. Бугајски, сепак, постои ризик од избивање на граѓанска војна по поразот на Русија, а таа доаѓа главно од приватната војска на Пригожин „Вагнер“. Повеќето од „војниците“ во неа се „осудени убијци кои трчаат горе-долу со оружје“ и тоа е сигурен рецепт за идно насилство.

Победата на Украина во војната ќе биде геополитички корисна не само за Европа, туку и за САД, бидејќи ќе ја одврати Кина од обидот „да го врати Тајван“. „Победа за Русија значи победа за Кина и идна војна меѓу Кина и САД. Победата за Украина значи дека руската империја ќе почне да се намалува и дека Кина ќе биде повнимателна во планирањето на нова воена интервенција против земја која е многу подобро вооружена отколку што беше Украина на почетокот на војната. Таа земја е Тајван, која ние сме ангажирале да ја браниме. САД можат да преземат директна воена интервенција за да му помогнат на Тајван, па ако Кина се обиде да го освои Тајван, како што прават Русите со Украина ќе претрпи голем пораз. Победата за Украина значи победа за Тајван, а Кина ќе биде помалку склона да организира секакви воени провокации по неа“, категоричен е експертот.

Оригиналот на интервјуто на д-р Светослав Нахум со проф. Јануш Бугајски може да го погледнете на видеото:

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO