„Набљудуваме пад на довербата на РСМ кон Бугарија. Нè формулираат како непријателска држава. За нив ние сме во исто друштво со Русија. Има една интересно истражување во Северна Македонија, кое покажува дека во земјата има се повеќе доверба кон Србија, а помалку кон Европската Унија.

Ова во студиото на „Добро утро, Европа“ на Euronews Bulgaria го коментираше новинарот и меѓународен аналитичар Николај Крстев. Според него, може да се очекуваат предвремени избори во С. Македонија.

Веста во последните неколку часа е дека власта во РСМ се шири. Влегува уште една партија на Албанците. Се создава блага тензија, Албанците се повеќе го имаат зборот во РСМ. Тоа не е во интерес на Бугарија.

„Вистинскиот проблем на Балканот не е Косово, туку Босна и Херцеговина. Бугарија треба да има пратеник за Западен Балкан“, нагласи Крстев.

Според него, ќе следиме интересни политички процеси во Турција по разорните земјотреси во понеделникот. Но, тоа ќе влијае не само на внатрешните процеси, туку и на регионалните, смета аналитичарот.

Целиот разговор погледнете го во видеото.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO