„Односите меѓу Бугарија и Република Северна Македонија се развиваат како што се очекуваше, се одвива редовна комуникација и се очекува на 7 декември, министерот за надворешни работи на Бугарија, со голема делегација, да пристигне во Скопје за да го одбележи Бизнис форумот што за прв пат размената на стоки меѓу двете земји ќе надмине милијарда евра. Само во последните десет дена имаше четири средби на ниво на министри, заменици министри во различни сектори“, рече министерот за надворешни работи Бујар Османи на прес-конференција.

Според неговите зборови, нормализацијата на односите „ја иззема агендата на провокаторите“, кои имаат партиско-политички цели и „на кои не треба да им се дава тежина, бидејќи тоа ги прави посилни“.

„Нема политички притисок врз работата на заедничката историска комисија меѓу Бугарија и Република Северна Македонија“, рече Османи одговарајќи на новинарско прашање, прецизирајќи дека заложбата на МНР е да даваат можност за работа на Комисијата.

Министерот истакна дека тој самиот ретко комуницира со членовите на Комисијата „за да не го сфатат тоа како облик на влијание“.

„Прописите и директивите се тоа што се и треба да се прифатат. Тие не можат да се променат, но можеме да работиме на темпото на пристапување во ЕУ. До ноември 2023 година треба да заврши процесот и да почнеме да ги отвораме поглавјата за преговорите, бидејќи може да го пропуштиме моментот, а за тоа е неопходен државен консензус меѓу политичките партии“, посочи вчера Османи.

Промена на Уставот на Република Северна Македонија и вклучување на Бугарите во него е следен чекор пред Скопје да започне вистински преговори со ЕУ за членство. Затоа министерот за надворешни работи Бујар Османи даде рок за уставните измени „за да почнеме да ги отвораме поглавјата за преговорите“:

Според него, државата ги решила своите егзистенцијални прашања, внатрешно консолидирана во услови на функционална мултиетничка демократија и меѓуетнички односи, ги поправила односите со соседите и се етаблирала на меѓународен план, а следните години ќе бидат години на антикорупциска политика и борба.

„Република Северна Македонија има сериозен проблем со корупцијата на сите нивоа, не само на политичко ниво. На сите можни нивоа, во сите можни социјални сектори, каде граѓаните бараат услуги од државата. И ние го ставаме овој фокус заедно со нашите партнери од САД и ЕУ. Една од причините за започнување на стратешкиот дијалог со САД беше нивното учество во антикорупциските политики и овде. Веќе имаме две главни алатки за следење на антикорупциските политики – скрининг и преговори со ЕУ и САД, преку стратешкиот дијалог и нивните алатки“, рече Османи.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO