Државната енергетска компанија ЕСМ најави дека ќе ѝ помогне на Украина во обновувањето на инфраструктурата за производство на електрична енергија. Ова го истакна генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски, на средба со украинската амбасадорка во Скопје, Лариса Дир.

На таа средба, како што беше најавено, се разговарало за тешката состојба во енергетскиот сектор на Украина, како резултат на воените дејствија кои произлегуваат од конфликтот со Русија, што доведе до фактот дека еден милион жители на Киев живеат без струја и вода, во исклучително тешки услови.

На барањето на амбасадорот Дир ЕСМ да придонесе за обновување на инфраструктурата за производство на електрична енергија во Украина, Ковачевски информира дека компанијата „ќе помогне со опремата и деловите што ги има на залиха, а кои во моментов не се неопходни за употреба“.

„АД ЕСМ ќе направи напори да им помогне на граѓаните на Украина“, рече Ковачевски.

Се додава дека покрај помошта за обновување на инфраструктурата за производство на струја, украинската амбасада побарала помош од ЕСМ за електропреносниот систем, за што, се нагласува, ќе биде потребна помош и од другите субјекти во електро-енергетскиот систем на Северна Македонија.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO