Опис: „Македонски народни песни за соло пеење“, издадена од еден од првите бугарски музички фолклористи (мелографи) и членови на ВМОРО и ВМОК Александар Конев Дабнишки од село Дабница, Прилепско; од колекцијата на уметникот од Прилеп – Георги Цапев. Публикувана е во Софија, 1927 г.

„Легнала Гюргя“ – пее се в Прилеп, Крушово, Кичево и др.
„Камотии Чорапите“ – Прилепска песна.
„На Койник“ – Велешка песна.
„Камен Яно“ – Тиквешка песна, пее се във Велес.
„Ой Девойче“ – От Дебърско.
„Залуде Лудо“ – Костурска сватбарска песна.
„Димо ле чобане“ – Солунска песна.
„Малино море“ – Комитска песна.

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Александар Конев Дабнишки е еден од првите бугарски музички фолклористи (мелографи). Заедно со своите сограѓани Тодор Гавазов и Георги Смичков и Георги Лажев од Воден ги објавува своите записи во Зборникот на народни умотворби, наука и литература на Иван Шишманов. Кон крајот на 19 век се преселува во Пазарџик, каде што работи како учител и раководител/диригент на црковниот хор. Александар Конев е деец на ВМОК и активно учествува во активностите на македонското друштво во Пазарџик. Делегат е на Седмиот, Осмиот и Деветтиот Македоно-одрински конгрес. Работи како учител во Тетово, Скопје, Солун, Пазарџик, Карнобат, Хасково и Софија. Неговите спомени се запишани од Коста Црнушанов.

За да ја прочитате книгата кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO