Опис: Реферат прочитан од Борис Зографов на седмиот редовен годишен конгрес на Сојузот на македонските патриотски организации во САД и Канада, публикувано во Индијанаполис, Индијана, САД, 1930 г.

„До като в предишните борби и главно тия за освобождение от гръцкото духовно робство — борбата на Македония се водеше почти изключително на почвата на българското национално чувство, от 1893 година тая борба се сложи на много по-широки основи, като обхвана не само българския елемент, преобладаващ в Македония, но и другите национални групи. Нещо повече: като прибра в своите бойни редици дори и турци.
Борбата за политическа свобода и самостоятелност на Македония се поведе в името на пълната толерантност между отделните народности, живущи в страната; в името на благоденствието и правата еднакво на всички македонци. Революционната борба сближи тия отделни етнографски елементи, свърза ги в сърдечни и кръвни връзки (— смеси се кръвта на българина, на влаха и дори на турчина пред олтаря на отечествената свобода —); до българинът македонец еднакво умираше в борбата и влахът и албанецът, — и още тогава, на дело се освети началото — Македония за Македонците.“

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Родениот во Битола, Борис Стефанов Зографов (1891 – 1957, Софија) е бугарски општественик, деец на Македонската патриотска организација и прв уредник на весникот „Македонска трибуна“, брат на Драган Зографов.

За да ја прочитате книгата кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO