Бугарија настојува во Уставот на Република Северна Македонија да бидат запишани бугарите во земјата, на рамноправна основа со другите народи, изјави службениот министерот за надворешни работи Светлан Стоев.

ʺАко го погледнете Уставот на РСМ по 2001 година, таму бугарите како народ што живеат на територијата на сегашната држава фигурираат како такви. Има Срби, има Албанци, има Роми, има Турци, Бошњаци, но нема Бугари “.

Според зборовите министерот Стоев, Бугарија треба да се сообрази со постојните реалности во РС Македонија. Затоа, тој препорачува проширување на основата врз која редовната влада може да ги води двостраните преговори.

ʺИ тоа сум го кажал и на македонската страна дека најдиректниот начин е да се постигне двостран договор. Постигнување на двостран договор за спроведување на веќе потпишаните договори меѓу бугарската и македонската страна.“

Стоев истакна дека бугарската позиција категорично останува дека иднината на Република Северна Македонија е во Европската унија и истакна дека повеќе од една година Скопје не испраќа амбасадор во Софија, а говорот на омраза останува сериозен проблем во билатералните односи.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO