1907 година под команда на Тане Војвода, обединетите чети ги водат најголемите битки на ВМРО со турската војска по Илинденското востание кај ʺНожотʺ, Попадијски Чукари и Јасенова Глава, Прилепско. Загинуваат 54 четници, главно од костурската организациска чета.

Поголем дел од загинатите се по потекло од Кнежество Бугарија. 45 од нив загинуваат на самиот врв, други 10 четници се убиени во подножието на врв „Јасенова глава“, 6 души паѓаат при повлекувањето од врвот, 1 четник е застрелан на Мирчовата позиција, 4 четници се заобиколени во една плевна – двајца од нив се стралени, а другите двајца (ранети од претходно) се изгорени живи, еден заловен четник е обесен по два дена во Велес.

Во продолжение може да ја слушнете песната ʺБитката на ножот“, слушана од Блаже Кепески од Прилеп.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO