Опис: Две композиции на прилепчанецот Атанас Бадев, меѓу кои и – ʺХимна на св. Св. Кирил и Свети Методиј“, публикувани во списание ʺХудожникʺ (издавач Павел Генадиев), “, број 19 и 20, Софија, 1906

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Атанас Бадев (1860-1908; Ќустендил) е бугарски композитор и музички педагог. Тој создава црковен хор во Прилеп, во кој пеат и револуционери како Ѓорче Петров, Пере Тошев и економ Тома Николов. Ъчи музика во Санкт Петербург и Москва, а професори му биле Милиј Балакирев и Николај Римски-Корсаков. Диригент е на училишни и црковни хорови. Тој е композитор на црковни и детски песни.

За повеќе информации за Атанас Бадев ТУКА

За да ги погледнете двете композиции кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO