Опис: Историја на град Дебар во западна Македонија – географска местоположба, потекло на името, основањето на градот и неговата историја низ вековите, родовите и населението во Дебар и друго. Книгата е издание на Дебарското добротворно братство во Софија, печатена во 1938 година

За повеќе информации во врска со градот Дебар ТУКА

Извор: Скенирана од оригинален примерок

Автор: Стамат Стаматов е бугарски офицер, деец на македонската емиграција во Бугарија, долгогодишен претседател на Дебарското добротворно братство. Тој е соученик на Гоце Делчев и заедно со него стапуваат да учат во Военото училиште во Софија. Автор е на ʺСпомени за Гоце Делчев и Борис Дрангов“, ʺДебарската епархија“, и го издава списанието ʺДебарски глас“ (1935 – 1943).

За повеќе информации за авторот ТУКА

За да ја прочитате книгата кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO