Опис: Во 1865 година, бугарскиот духовник, преродбеник и организатор на Кресненско-Разловечкото востание Натанаил Охридски издава во Букурешт ʺ Буквар Славено-Българскiи“  во полза на учениците во неговото родно село Кучевишта, Скопска Црна Гора.

Извор: Оригинален извор на книгата – НБКМ

Автор: Натанаил Охридски или Зографски е висок бугарски духовник, охридски и пловдивски митрополит, писател, општественик и револуционер. Тој е организатор на Кресненско-Разловечкото востание и на охридскиот заговор. Роден е како Нешо Стојанов Бојкикев во селото Кучевиште, Скопска Црна Гора.

За повеќе информации за Натанаил Охридски ТУКА

За да ја прочитате книгата кликнете ТУКА


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO