Опис: ʺДве писма во врска со комунистичкото движење во Куманово за време на Втората светска војнаʺ публикувани во ʺУбиството на Методи Шаторовʺ, Софија 2005 година

ʺ Да ти кажам искрено, сите мои знаења доаѓаат од долгогодишниот функционер на Комунистичката партија во Куманово Кочо Попов, со кого бев многу близок … „Шарло“ бил многу близок со Кочо Попов …

На мое големо жалење, со Лазар Колишевски се познавам од 1938 или 1935 година. За мене, можеби тука сум необјективен – Л. Колишевски е политички шарлатан, многу просрпски ориентиран од рана возраст и кога станува комунист во Крагуевац, како ученик ја заштитува таа просрпска ориентација. Тој за мене е пират …. Многу остри зборови, кои не се обврзани да ги земеш за објективни, но тоа е мое мислење … Но, дека бил антибугарски настроен, тоа е факт за цело време кога бил на власт . Тоа негово антибугарско мислење со успех го пренесувал на другите раководители од Југославија. На него тој може да биде пофален за дискриминирачката сеча на сите пробугарски сили во Комунистичката партија на Македонија. Бескрвната гилотина може би добро е одразена во ʺпартиските архиви“ во Софија.

Кога Л. Колишевски многупати доаѓаше во Куманово, избегнуваше да се сретне со мене, а тоа е сигурно по наредба на Мара Нацева и други кои беа на јасно за моето мислење за таканареченото ʺвооружено востание“ во Македонија, и сигурно го известиле дека сум ʺчовек на Шарло“.

За други и за мене, Методи Шаторов е крупна политичка фигура, а Лазо Колишевски е џуџе, кое раководи толку години во Македонија …

Во понеделник (7 април), Германците влегоа во градот.

Главните улици на Куманово беа полни со народ, особено улиците на главниот пат кон Скопје, по кој минуваа безброј авто-колони на германската армија. Кумановци зачудено ги гледаа крајно добро опремените моторизирани воени колони. Немаше никакви овации за големата и ʺнепобедлива“ германска армија …

Во првите ден-два од неочекуваните настани, сите ние бевме збунети, ние, комунистите не реагиравме. Немаше официјални собранија на Комунистичката партија, сите не беа во Куманово, а и врските со највисокото раководство беа прекинати, мислам на тогашниот Регионален комитет на Комунистичката партија на Македонија на чело со Методи Шаторов – Шарло … Не реагиравме како што реагираа српските комунисти …

Зошто …

  1. Насекаде во тие први денови на војната се зборуваше дека Бугарската армија ќе влезе во Македонија за неколку дена. Главното беше дека ʺГерманците ги протераа Србите“.
  2. Куманово, северен град во Македонија, беше со најголемо српско влијание (мислам околу 20%) и покрај тоа се чувствуваше во тоа време – како град ослободен од омразените Срби.
  3. Во тоа време немав слушнато за каков било напад врз Србите или нивните имоти.
  4. Во тие денови исчезнаа српски полицајци и српска жандармерија. На улиците на Куманово беа само германски патроли.
  5. Оружјето од југословенската армија беше конфискувано во градот, на првиот ден од војната, кога Германците сè уште не беа пристигнале, се гледаа групи војници, овенати и невооружени и сите одеа во правец кон Србија. Како било во селата, не знам. Но, ние комунистите не сме имале никакви врски со кумановските села.

Многу подоцна, Колишевски дојде од Србија со диктаторски упатства и со ʺполномошно во џебот“ дека тој ќе биде раководител на Окружниот комитет на Македонија, а една од многуте клевети беше дека „Шарло предавал оружје …“

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Методи (Методија) Иванов Гарев (1915-?), е истакнат деец на Македонската комунистичка партија и учесник во отпорот за време на Втората светска војна. За време на Кралството Југославија бил затворен од српските власти во затворот Ивањица, а во 1943 година е уапсен од бугарската полиција. Тој е приврзаник / следбеник на Методи Шаторов-Шарло, поради што е испратен на Голи Оток во 1949 година, заедно со неговата сопруга Сара. Животот го завршува во Јафа, Израел.

Братот близнак на Методи Гарев, Киро Гарев, исто така деец на МКП и КПЈ и приврзаник на Методи Шаторов-Шарло е уапсен од УДБА и исчезнува без трага.

За да ја прочитате книгата кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO