Унгарскиот и полскиот премиер потпишаа заедничка декларација со која ветуваат дека ќе се поддржуваат едни со други во блокирањето на следниот буџет на Европската унија и нејзиниот огромен фонд за олеснување на пандемијата, заради предложениот механизам што го поврзува со усогласеноста со владеењето на правото. Виктор Орбан и Матеуш Моравиецки по нивниот вчерашен состанок во Будимпешта изјавија дека механизмот ризикува да ја блокира Унијата.

Во декларацијата двајцата премиери тврдат дека механизмот „применува нејасни дефиниции и двосмислени термини без јасни критериуми врз кои може да се засноваат санкциите“.

И Унгарија и Полска се под истрага на ЕУ за нарушување на независноста на судството, медиумите и невладините организации и ризикуваат да изгубат пристап до десетици милијарди евра. „Ниту Полска ниту Унгарија нема да прифатат каков било предлог што ќе се смета за неприфатлив за другиот“, се вели во заедничката декларација.

Минатата недела, двете земји ја блокираа поддршката за клучната одлука за начинот на финансирање на споделениот план за трошење на ЕУ од 2021-2027 година. Нивното вето веројатно значително ќе го одложи усвојувањето на планот на ЕУ од 1,8 трилиони евра.

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO