Словенечкиот премиер ги поддржа Унгарија и Полска во конфликтот со ЕУ и исто така го осуди механизмот за поврзување на обезбедувањето средства на Унијата за почитување на владеењето на правото. „Само независно судско тело може да каже што е владеење на правото, а не политичкото мнозинство“, напиша Јанез Јанша во писмото испратено до претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел. Словенија не им се придружи на Унгарија и Полска на состанокот на претставниците на ЕУ во понеделникот, кога тие го блокираа усвојувањето на буџетот на ЕУ и планот за реконструкција поради механизам за условување на финансирањето со почитување на владеењето на правото.

Сепак, ставот на Јанша упатува на тешки преговори на денешниот виртуелен самит на ЕУ, кој е посветен на борбата против коронавирусот. Европските шефови на држави и влади се согласија во јули, по маратонските преговори што траеја четири дена и четири ноќи околу планот за закрепнување за справување со кризата со вирусот корона. Планот предвидува 750 милијарди евра помош, изградени врз основа на повеќегодишниот буџет на Унијата од 2021-2021 година. од над 1 000 милијарди евра.

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO