Турција и Грција треба да ги надминат своите разлики поврзани со Источниот Медитеран преку директен дијалог, истакна денес рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров за време на средбата со грчкиот колега Никос Дендиас.

Осврнувајќи се на намерата на Грција да ги прошири своите територијални води до 12 наутички милји, Лавров ја истакна посветеноста на Русија кон меѓународното право, кое го признава тоа како суверено право на секоја држава.

„Има многу прашања во врска со Источниот Медитеран. Сите проблеми што се јавуваат меѓу земјите треба да се решат преку дијалог. Без оглед колку може да стане тешка ситуацијата меѓу Грција и Турција, ние секогаш ќе бидеме за дискутирање и решавање на овие проблеми преку директен дијалог “, рече тој.

Непосредно пред денешната средба, грчкото Министерство за надворешни работи преку објава на Твитер зборуваше за „историските врски, зајакнување на односите и соработката“ меѓу Грција и Русија.

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO