Британскиот министер за финансии Риши Сунак објави нови програми за зачувување на работните места и за помош на компаниите во отплата на кредитите што треба да ги ублажат ефектите од корона-кризата: „Владата директно ќе ги поддржува платите на вработените, давајќи им можност на компаниите кои се соочуваат со долгорочен пад да ги задржат работниците со скратено работно време, наместо да ги прогласи за технолошки вишок“, рече Сунак пред Парламентот.

Програмата ќе поддржува одржливи работни места, земајќи предвид дека работниците работат најмалку третина од нивното вообичаено работно време и дека нивниот работодавач им исплаќа нормална плата за таа работа.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO