ʺМислам дека бугарската страна треба јасно да процени против кој ʺмакедонизам“ се бори. Дали против македонизмот на Бугаринот и Македонецот Гоце Делчев, дали против македонизмот на Бугаринот и Македонецот Тодор Александров, дали против македонизмот на Македонецот Методи Андонов-Ченто, дали против македонизмот на југословенот и Македонецот Лазар Колишевски, дали против македонизмот на Блаже Конески, или против македонизмот на ʺантиквизаторот“ и србоманот Никола Груевски. Тоа се се различни форми на македонизам и бугарската страна треба да разбере, да се изјасни што точно сака од македонците, и против кој точно македонизам се бори“- ова утрово го изјави доц. проф. Стефан Дечев во етерот на Радио Благоевград.

Неговото интервју заврши со зборовите: „Балканската војна, Првата светска војна, Втората светска војна – тие нема да бидат спечелени ретроактивно во Брисел: единствено Бугарија ќе биде дискредитирана од сето тоа“.

Може да го слушнете целиот разговор на Валентин Дишев со Стефан Дечев на радиот Благоевград на аудиофајлот ОВДЕ.

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO