Европа е исправена пред ситуација, во која се големите империи од минатото враќаат-ова го изјави пред европратениците високиот претставник за надворешна политика и безбедност Жозеп Борел во пленарна седница.

Како примери ги посочи Русија, Кина и Турција, додавајќи дека тоа е ново опкружување за Европа. ʺТурција е еден од тие елементи кои го менуваат“, кажа уште Борел. Тој изјави дека прашањето со сондажите во Источен Медитеран бара брз и колективен ангажман и дијалогот е единствениот начин да се постигне сеопфатно решение за проблемот:

ʺТоа е водоразделен елемент во историјата на нашите односи со Турција. Јасно е дека решението нема да дојде со зголемување на конфронтацијата во нив. Ние не го сакаме тоа и не се стремиме кон тоа. ʺТурција е важен сосед на ЕУ, не можеме да ја смениме географијата и ќе остане така.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO