Во Велика Британија, на крајот на август – почетокот на септември, започнува инвазија на големи оси од Германија, кои имаат тенденција да напаѓаат луѓе и животни и да ги боцкаат без причина и постојано, пишува весник ʺМетроʺ.

Според експертите, во овој период од годината, осите работнички престануваат со своите активности за да се осигури безбедноста на гнездото и снабдувањето со храна за царицата и откако таа престанува да положува јајца, тие излегуваат да се ʺопуштат“.

Осите се хранат со остатоци од храна и ферментирано овошје, како резултат на кое се претвораат во ʺпијани храбреци“, објаснува експертот за борна со штетници Пол Бејтс.

Експертите одбележуваат дека годинава во Велика Британија се појавиле голем број оси од Германија, кои се доста поголеми и ʺполути“ од родните видови.

Налутените дојенци многу почесто убодуваат, па експертите ги советуваат луѓето да бидат исклучително внимателни за време на излети и прошетки во природа.

Изданието исто така истакнува дека оваа година во Велика Британија веќе има неколку случаи на големи пожари предизвикани од сопственици на куќи кои се обидуваат да се ослободат од гнездата на оси.

 

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO