Опис: Доверлива декларација до претставниците на ВМРО во странство во врска со убиството на Тодор Александров, испратена од името на Централниот комитет на ВМРО, од генералот. Александар Протегоров (член на Централниот комитет) и Иван Михајлов (секретар на организацијата) и потпишана од Иван Михајлов. Декларацијата е објавена во книгата ʺ36 години во ВМРО; спомени на Кирил Парличев“.

Извор: Скенирано од оригинален примерот

Автор: Родениот во град Охрид Александар Николов Протогеров (1867-1928, Софија е револуционер од ВМОК, ВМОРО и ВМРО и генерал од бугарската армија.

Го завршува Военото училиште во Софија, служејќи во Русе, каде раководел со Бугарските ослободителни братства и помошник на местното македоно-одринско дружество. Станува член на ВМОК и учествува во Горноџумајското востание. Влегува во ВМОРО и стана член на Централниот комитет на организацијата. Учествува во војните за национално обединување на Бугарите 1912 – 1918 година. Во тоа време тој е дел од македоно-одринското ополчение и 11-та македонска пешадиска дивизија на Бугарската армија, командува и со Моравската воено-инспекциска област (1917) и е началник на Бугарски војски во регионот на Моравско, (Источна Србија). По војните е член на Централниот комитет на ВМРО. Убиен за време на судирите во организацијата.

Посетете ја Википедија за повеќе информации за Александар Протогеров.

За да ја прочитате книгата кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски

ДОНИРАЈ

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO