Американскиот претседател Доналд Трамп објави дека Соединетите држави одобруваат итни трансфузии на крвна плазма на излечени луѓе од коронавирус врз пациенти со оваа инфекција.

Трансфузијата во плазма која содржи антитела му овозможува на пациентот побрзо да го елиминира коронавирусот во неговото тело и да ги ограничи дополнителните симптоми. Иако оваа терапија покажа одредени резултати, нејзината точна ефикасност сè уште е предмет на дискусија и претставува ризик од несакани ефекти и пренесување на заразни агент.

„Плазмата од реконвалесцентите веројатно работи, но тоа треба да се потврди со клинички испитувања и да не се користи како итна терапија за сериозно болни пациенти“, вели пулмологот Лен Хоровиц од њујоршката болница Ленокс Хил.

Хоровиц смета дека би било поефикасно да се даде плазма за време на првите симптоми на болеста. Трамп изјави дека станува збор за „голем пробив во лекувањето на коронавирусот“, од кој во САД досега починале повеќе од 176.000 луѓе, а скоро 5,7 милиони луѓе се заразени.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO