Опис: Содржи статии од Лазар Томов, Асен Аврамов, Христо Шалдев, Петар Завоев, Иван Георгов, Димитар Иванов, Стефан Аврамов, Георги Белев, Георги Трајчев, Илија Иванов, Козма Георгиев и Тома Шапарданов

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Македонското студентско дружество ʺВардар“ е организација на студенти на Софискиот универзитет, бегалци од Македонија, основана во 1920 година. Во првиот одбор влегуваат велешаните Љубомир Весов и Илија Кушев, дојранчанецот Илија Бугарчев, штипјаните Зора Здравева и Иван Михајлов (претседател) , прилепчаните Јордан Чкатров и Петар Колиштрков, крушвечанецот Крстјо Велјанов и Стојан Карамихајлов од Горно Броди. Дружеството развива културно-политичка и издавачка дејност, публикувајќи многу книги и брошури. Организацијата поддржува контакти со Бугарскиот национален студентски сојуз, Македонскиот младинска сојуз, Македонскиот студентски сојуз во странство и со ВМРО.

За повеќе информации за организацијата ОВДЕ

За да ја прочитате книгата кликнете ОВДЕ

Извор: Библиотека Струмски

ДОНИРАЈ

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO