По огромниот пад предизвикан од пандемијата на коронавирусот, германската индустрија повторно добива нарачки. Сепак, една петтина од фирмите се борат за опстанок, пишува Deutsche Welle.

Германската индустрија во мај повторно доби значително поголем број порачки, откако доживеа крах поради корона кризата. Според податоците на Сојузната служба за статистика, бројот на порачки е за 10,4 отсто повисок отколку во април. Но, ако се споредат бројките на годишно ниво тоа се и натаму драстични 29,3 насто помалку од 2019 година.

Во споредба со периодот пред корона кризата се забележува колку таа ја оптоварила индустријата, сѐ уште се 30 отсто помалку нарачки отколку во февруари, а кога станува збор за автомобилската индустрија порачките се преполовени.Во Германија, индустријата во мај примила 12,3 насто повеќе нарачки отколку во април, а од странство стигнаа 8,8 отсто повеќе порачки.

Од еврозоната се 21 насто повеќе, што е значително зголемување отколку надвор од евро зоната. Особено е зголемен бројот на нарачки за капитална стока, како на пример машини.

Германското министерство за економија соопшти дека индустријата веќе ја поминала најниската точка на рецесија и притоа укажа на автомобилската бранша и порастот на нарачки во мај за 40 насто.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO