Фото: Роjтерс

Француска авиокомпанија и еден од нејзините оддели планираат да намалат 7.500 работни места до 2022 година, како резултат на негативните ефекти на коронавирусната  пандемијата врз воздушниот транспорт.

Повеќето од скратувањата ќе станат преку незаземање на местата на оние кои што се пензионираат и вработените кои напуштаат.

Ќе се работи и за поттикнување на доброволното заминување и предвремено пензионирање.

Експертите предвидуваат дека оваа година светските авиокомпании ќе претрпат загуби од 84 милијарди долари, а нивните приходи ќе бидат преполовени.

Некои поддадоа барања да бидат објавени во банкрот, додека други побарале државна помош, јавуваат новинските агенции.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO