Иако се очекуваше Србија да отвори ново поглавје за преговори за слободата на движење на работната сила пред летните одмори, не е постигнат потребниот консензус помеѓу земјите-членки на ЕУ.

Цитирајќи дипломатски извори, РТС посочува дека Бугарија, Холандија, Белгија, Данска, Шведска, Финска и Германија не дале зелено светло за отворање на поглавје 2 од преговорите, наведувајќи ги одложувањата во реформите во владеењето на правото и неодамнешниот извештај на Европската комисија во оваа област.

Оваа одлука значи дека, за прв пат од почетокот на преговорите за членство, Србија нема да отвори никакви поглавја за преговори за време на претседателството на Советот на ЕУ, во случајов Германија.

Дипломатски извори велат дека за време на дебатата, Франција ја поддржала Србија, и покрај тоа што во претходниот период Париз беше еден од главните градови што се спротивстави на проширувањето на ЕУ на Балканот.

Франција повика на посилно политичко лидерство во процесот и предупреди дека одлуката да не се отворат поглавја ќе испрати лоша порака до регионот и може да има последици за дијалогот меѓу Белград и Приштина, велат извори во Брисел.

Сепак, седумте земји-членки остануваат категорични дека напредокот на Србија во клучните области на владеењето на правото е недоволен и не може да донесе позитивна одлука за отворање на поглавјето.

Според правилата на преговорите Србија и ЕУ, напредокот во поглавјата 23 и 24 по владеење на правото го одредува темпото на напредок во сите други поглавја на преговорите, а земјите-членки може да ги одложат, па дури и да ги прекинат преговорите заедно, доколку нема напредок во овие клучни области.

Во текот на преговорите што започнаа во јануари 2014 година, Србија отвори 18 од 35-те поглавја.

Две поглавја беа отворени минатата година – последен пат во декември 2019 година за слободно движење на капиталот.

БГНЕС потсетува дека српскиот претседател Александар Вучиќ изјави дека очекува преговорите со ЕУ да завршат во 2024 година и земјата да влезе во Европската унија до 2026 година.

Преговорите за пристапување на Србија во Европската унија започнаа во јануари 2014 година. Надворешната политика на Белград предвидува оваа постапка, додека одржува пријателски односи со Русија и Кина, како и во развојот на односите со Соединетите држави.

Србија има намера да ја одржи воената неутралност со тоа што ќе одбие да влезе во НАТО и другите блокови. Овој став беше критикуван од Западот. Во Белград повеќе пати се зборуваше дека европската интеграција е можна само доколку се признае независноста на Косово и се прекинат пријателските односи со Москва.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO