Странците кои транзитираат низ Северна Македонија можат од денеска да влезат на сите гранични премини, реши Владата. Сè уште постои обврска дека преминот на странски државјани низ Северна Македонија може да трае максимум пет часа и дека тоа мора да биде на автопат, но не и локален пат. Протоколот, усвоен од Владата на 14 јуни, предвидува дека странците во транзит можат да ги користат само граничните премини „Табановце“, „Деве Баир“, „Богородица“, „Ќафасан“, „Блаце“ и оној на Меѓународниот аеродром во Скопје.

Странски државјани на влез во Северна Македонија потпишуваат изјава дека ќе ги почитуваат поставените правила за транзит, кои тие ги предаваат на полицијата на излезот, со цел да го контролираат времетраењето на транзитот. За сите македонски градежници или странци со регулиран престој е неопходен тест не постар од 72 часа. Оние кои не поднесуваат тест на влезот или тој тест не е валиден, мора да одат во двонеделен државен карантин, каде може да се тестираат на нивно барање и да одат дома во изолација доколку тестот е негативен.

ДОНИРАЈ

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO