Фото: Роjтерс

Пандемијата ги става нашите општества под сериозен напор. Благосостојбата на секоја земја-членка на ЕУ зависи од благосостојбата на цела ЕУ. Сите сме заедно во тоа, изјави претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел откако лидерите на земјите членки на ЕУ се согласија да го обноват долгорочниот буџет на ЕУ и да формираат огромен фонд за наплата за справување со последиците од коронавирусот и да помогнат во обновата на опустошените економии на блокот.

Тие се согласија да ѝзададат задача на Европската комисија да го обнови наредниот седумгодишен буџет на ЕУ, кој влегува во сила на 1 јануари, како и да изготви план за масовно закрепнување.

Иако не беше ставена бројка на тој план, официјалните претставници веруваат дека ќе бидат потребни 1-1,5 трилиони евра.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO