Пандемија на коронавирус може да значи 1,2 милијарди помалку патници до авиокомпаниите ширум светот до септември, соопшти во средата Меѓународната организација за цивилно воздухопловство.

„Најзначајното намалување на бројот на патниците“ – се вели во соопштението на агенцијата на ООН – „се очекува да е во Европа, особено за време на сезоната на врвни летни патувања и во азиско-пацифичкиот регион“.

Капацитетот на авиокомпанијата исто така може значително да се намали, според Агенцијата, што ќе доведе до намалување на приходите на авиокомпаниите во првите девет месеци од годината за дури 160-253 милијарди долари.

Проценките се потешки од првичните проценки на Организацијата во февруари, кога вирусот се појави само во Кина, каде што беа регистрирани скоро сите први 1 400 смртни случаи КОВИД-19.

Меѓународната организација за цивилно воздухопловство во тоа време објави дека авиокомпаниите се соочуваат со пад на приходите од 4-5 милијарди американски долари.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO